środa, 26 marca 2014

29. PRZEPIS NR 18 - SMAŻONE BANANY PANIEROWANE W OKRUCHACH CZERSTWEGO CIASTA

29. PRZEPIS NR 18 - SMAŻONE BANANY PANIEROWANE W OKRUCHACH CZERSTWEGO CIASTA



Chyba w każdym domu od czasu do czasu zostają resztki czegoś, których szkoda wyrzucać. U nas zostało w tym tygodniu ciasto drożdżowe, które zrobiło się czerstwe. Zastanawiałam się więc co z nim zrobić i  stwierdziłam, że część zmielę na drobno i zostawię sobie do " produkcji" nowego ciasta albo bajaderek a pozostałą część użyję do jakiegoś deseru, a że mamy akurat w domu dużo bananów, postanowiłam właśnie banany wykorzystać.
Wymyśliłam, że opanieruję je w okruchach czerstwego ciasta i usmażę. Choć nie przepadam za bananami smak zaskoczył mnie pozytywnie.
Deser jest kaloryczny i nie najzdrowszy, ale zjedzony od czasu do czasu, nie zaszkodzi :)

Składniki: ( na 2 porcje)
1 banan
sok z cytryny
50g czerstwego ciasta lub ciastek - może być każdy rodzaj, ważne by było suche, tzn. bez nadzienia, owoców itp. ( tak jak do bajaderek)
1 jajko
szczypta soli
2-4 łyżki mleka
olej, oliwa lub masło klarowane do smażenia
cukier puder/ ulubiony sos/ jogurt/ śmietana/konfitury lub coś innego jako dodatek 

Sposób przygotowania:
 1. Banana myjemy, obieramy, płuczemy i odcinamy końce z obu stron.
 2. Przecinamy go na pół, a każdą połówkę jeszcze przez środek, tak by powstały cztery części.
 3. Dokładnie skrapiamy banana sokiem z cytryny i odkładamy na bok do czasu panierowania.
 4. Czerstwe ciasto lub ciastka mielimy w blenderze na okruszki, w zależności od upodobania możemy zostawić większe okruszki ( tak jak ja zostawiłam, na zdj.) lub zmielić na miazgę.
 5. Dodajemy jajko, szczyptę soli i mieszamy.
 6. W zależności od potrzeb dolewamy po łyżce mleka, pamiętając, że ciasto powinno być na tyle gęste, by podczas panierowania, nie zsuwało się z banana.
( jeśli jednak wlejemy za dużo mleka i ciasto będzie nam spadać z owoca, możemy delikatnie odcisnąć je w dłoni z nadmiaru płynu i ponownie panierować)
 7. Panierujemy kawałki banana w okruchowej panierce, dociskając ją, tak by cały kawałek był dokładnie pokryty panierką.
 8. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
 9. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
10. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane ulubionym sosem( np. czekoladowym) , śmietaną, jogurtem lub z konfiturami.
Smacznego!


Banana przecinamy na 4 części i skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozcieramy w blenderze.

Możemy zostawić większe okruchy, tak jak ja zrobiłam, lub rozetrzeć ciasto na miazgę.

Wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli.

Mieszamy...

Doleamy po trochu mleka, uważając by nie rozrzedzić za bardzo ciasta.

Panierujemy banany pomagając sobie w dociskaniu panierki łyżką lub rękami. ( na tym zdj. widać, że przesadziłam trochę z ilością mleka, bo wlewałam " na oko", dlatego warto dolewać mleko po łyżce, stopniowo, żeby nie trzeba było potem odsączać okruchów)

Smażymy banany z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego!

Pozdrawiam!

środa, 5 marca 2014

28. PRZEPIS NR 17 - TARTA SEROWA

28. PRZEPIS NR 17 - TARTA SEROWA


Wczorajszy ostatni dzień karnawału, spędziłam w kuchni robiąc ostatkowe przysmaki. W planach były słodkości, ale po słodkim tłustym czwartku i weekendowym dojadaniu tych czwartkowych słodkości zachciało mi się odmiany. I tak upiekłam ostatkowy przysmak na słono - a dokładniej na serowo.
Przepis wzięłam z książki " Smaczne dania z Biedronką" autorstwa Macieja Kuronia, ale troszkę go zmieniłam pod swój gust.
Tartę serową można jeść na różne sposoby - samą, z dipami, jako dodatek np. do wędlin czy warzyw itp. Idealnie nadaje się również na 2 sniadanie do szkoły czy pracy.

SKŁADNIKI:
Kruchy spód:
- 210g mąki pszennej
- 140g masła lub margaryny
- 1-2 żółtka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250g sera twarogowego
- 300g - 350g sera żółtego lub mieszanki kilku różnych serów żółtych ( można też część sera żółtego zastąpić serami z porostem lub przerostem pleśni np. Brie, Camembert. Błękitny Lazur)
- 2 duże, ugotowane ziemniaki
- 3 jajka
- sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kruchy spód:
  1. Mąkę z dodatkiem soli siekamy nożem z żółtkiem i pokrojonym na kawałeczki masłem.
  2. Pozostałe grudki rozcieramy palcami.
  3. Krótko zagniatamy ciasto na stolnicy, aż składniki się połączą i formujemy w kulę.
  4. Schładzamy w lodówce ok. 30 min.
  5. Rozwałkowujemy na wielkość spodu + brzegu formy do tarty.
  6. Przekładamy do formy, dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta.
  7. Nakłuwamy widelcem po całości.
  8. Przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy fasolą, grochem itp., aby spód się nie wybrzuszał, a boki nie opadły w czasie pieczenia.
  9. Pieczemy ok. 10 min w temp. 200 st.C.
10. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze ok. 5 min.
11. Wyciągamy i odstawiamy do czasu, aż nadzienie będzie gotowe.
Masa serowa:
1. Sery żółte ścieramy na drobnej tarce, łączymy z twarogiem i przecisniętymi przez praskę ziemniakami.
2. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
3. Oddzielamy żółtka od białek.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
5. Delikatnie ale dokładnie łączymy pianę z białek z masą serową.
6. Przekładamy całość na podpieczony wcześniej kruchy spód.
7. Wyrównujemy górę i smarujemy ją żółtkiem, aby zrumieniła się na złoty kolor.
8. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180st.C
9. Podajemy bez dodatków lub z ulubionym dipem lub jako dodatek np. do wędlin, mięs.
Smacznego!



Siekamy masło z żółtkami, mąką i szczyptą soli.

Grudki rozcieramy palcami.

Zagniatamy ciasto z kulę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Wylepiamy ciastem formę.

Nakłuwamy widelcem.

Obciążamy np. fasolą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min.

Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze ok. 5 min.

Wyciagamy z piekarnika i odstawiamy do czasu, aż nadzienie będzie gotowe.

Sery żółte ścieramy na drobnej tarce.

Do startych serów ( lub sera, jeśli używamy tylko 1 rodzaju ) dodajemy twaróg, przecisnięte przez praskę ziemniaki i przyprawy.

Mieszamy wszystko razem, aż składniki się polączą.

Ubijamy pianę z białek...

...aż będzie sztywna ( tzn. po odwróceniu naczynia nie wyleci nam na głowę :) ).

Łączymy pianę z białek z masą serową.

Przekładamy masę na podpieczony wczesniej spód.

Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok. 40 min w 180 st.C.

Podajemy na gorąco lub  na zimno.

Smacznego :) !



Pozdrawiam!