Pomysł, żeby upiec ciasto z aronią wziął się z tego, że mamy na działce wielki i aż czarny od ilości owoców krzak aronii. Zawsze robiłam z niej tylko soki i syropy, a ciocia dżem, jednak w tym roku, postanowiłam trochę zaszaleć i wykorzystać ten powszechnie niedoceniany owoc do ciasta. Połączyłam go z jabłkiem, przez co stracił się nielubiany przez wiele osób gorzki i cierpki posmak aronii. Jabłko nadało też ciastu wilgotności, z kolei sama aronia wyjątkowego smaku i charakteru. Owoce dopełniło delikatne biszkoptowo- tłuszczowe ciasto i uwielbiana przeze mnie kruszonka - efekt: ciasto okazało się hitem sobotnich "pieczonek ziemniaków" w gronie rodziny i dostało wiele pochwał. Mnie najbardziej ucieszył jednak fakt, że udało mi się złamać panujący w naszej rodzinie ( ale nie tylko w naszej) mit, że aronia, to się nadaje tylko na przetwory i nalewki.
Teraz i Was zachęcam do obalenia tego mitu w Waszych domach i upieczenia ciasta z aronią.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny(125g)
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta lub mąka do wysmarowania i posypania formy
- 0,5 kg owoców aroni
- 4 średnie jabłka
- 1/2 cytryny lub gotowy kwasek cytrynowy
- cukier puder lub mąka do oprószenia owoców(2-3 łyżki)
Kruszonka:
- 1/4 kostki masła lub margaryny(ok.60-65g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub mąką i wstawiamy do lodówki.
2. Robimy kruszonkę: miękki tłuszcz siekamy nożem z cukrem, maką i szczyptą soli, a następnię rozcieramy palcami grudki tłuszczu i krótko wyrabiamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie zwarte, ale kruche i delikatne. Odstawiamy do lodówki.
3. Przygotowujemy owoce: aronię (można uzyć jagód lub porzeczek zamiast aronii) przebieramy, oczyszczamy z pozostałości liści i łodyżek, dokładnie płuczemy i zostawiamy do ocieknięcia w durszlaku. Jabłka myjemy, obieramy,płuczemy ścieramy na tarce jarzynowej i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki.
4. Robimy ciasto: Ucieramy masło/margarynę z cukrem i solą. Dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając.
5. Przesiewamy do osobnego naczynia oba rodzaje mąki z proszkiem.
6. Dodajemy przesianą makę z proszkiem do ciasta, również stopniowo, cały czas ucierając ciasto.
7. Kiedy ciasto stanie się gładkie i jednolite przelewamy je do tortownicy i wyrównujemy wierzch.
8. Osuszoną aronię oprószamy cukrem pudrem lub mąką i mieszamy z jabłkami.
10. Wykładamy owoce na wierzch ciasta.
11. Posypujemy kruszonką.
12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60min w temp. 175st.C
13. Wyciągamy, gdy będzie rumiane a boki będą lekko odstawać od formy.
14. Ostudzone można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
super przepis w końcu wyszło mi jakieś ciasto :D ;) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis:) Wszyscy byli zachwyceni. Dzięki.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNie miałem okazji robić tego ciasta, jednak sama aronia wydaje mi się dość cierpka. Jednak jeśli dobrze to dosłodzimy to na pewno smak zamienia się na słodki. W sumie fajne przepisy nie tylko na ciasta widziałem w https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie można znaleźć wiele innych porad na wykorzystanie np. czekolady.
OdpowiedzUsuń