Przepis znalazłam na onet. pl/ gotowanie- niestety bez zdjęcia. Spodobał mi się i postanowiłam go wypróbować Tak się złożyło, że miałam akurat jeszcze aronię z działki w lodówce, więc od razu mogłam przystąpić do pracy. Oto moja produkcja dżemu:
SKŁADNIKI:
1 kg aronii
2 kg jabłek
0,5 kg cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Aronię przebieramy, płuczemy, zalewamy 1 szklanką wrzątku i gotujemy 15 min.
2. Dodajemy połowę jabłek i cukier, gotujemy ok. 30 min.
3. Zostawiamy w garnku na 1 dzień.
4. Dodajemy resztę jabłek, gotujemy aż masa będzie szklista. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmujemy powstającą na powierzchni pianę.
5. Jeszcze gorący dżem nakładamy do wysterylizowanych słoiczków.
6. Pasteryzujemy 15 min.
RADA: Można też dżem przetrzeć po ugotowaniu przez sito, aby pozbyć się pestek aronii, ja jednak wolę taki z kawałkami owoców niż przetarty, więc tego nie robiłam.
Smacznego!
Aronię zalewamy wrzątkiem |
Po 15 min możemy już dodawać jabłka i cukier |
Tak to wygląda po zamieszaniu |
Masa aroniowo- jabłkowa po 30 min gotowania, zaraz po odstawieniu z ognia. |
Masa jabłkowo- aroniowa po upływie doby |
Teraz już możemy dodać 2 połowę jabłek i ...zaczynamy gotowanie dżemu |
Po ugotowaniu dżem wygląda mniej więcej tak |
Teraz już tylko wystarczy nałożyć dżem do słoiczków i pasteryzować 15 min. |
A oto gotowy dżem w słoiczkach |
Uwielbiam dżem z aronii i jabłek. Ten zapach, kolor i smak jest cudowny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam aronię na krzakach, trochę papierówek, postanowiłam spróbować
OdpowiedzUsuń