Wczorajszy ostatni dzień karnawału, spędziłam w kuchni robiąc ostatkowe przysmaki. W planach były słodkości, ale po słodkim tłustym czwartku i weekendowym dojadaniu tych czwartkowych słodkości zachciało mi się odmiany. I tak upiekłam ostatkowy przysmak na słono - a dokładniej na serowo.
Przepis wzięłam z książki " Smaczne dania z Biedronką" autorstwa Macieja Kuronia, ale troszkę go zmieniłam pod swój gust.
Tartę serową można jeść na różne sposoby - samą, z dipami, jako dodatek np. do wędlin czy warzyw itp. Idealnie nadaje się również na 2 sniadanie do szkoły czy pracy.
SKŁADNIKI:
Kruchy spód:
- 210g mąki pszennej
- 140g masła lub margaryny
- 1-2 żółtka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250g sera twarogowego
- 300g - 350g sera żółtego lub mieszanki kilku różnych serów żółtych ( można też część sera żółtego zastąpić serami z porostem lub przerostem pleśni np. Brie, Camembert. Błękitny Lazur)
- 2 duże, ugotowane ziemniaki
- 3 jajka
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kruchy spód:
1. Mąkę z dodatkiem soli siekamy nożem z żółtkiem i pokrojonym na kawałeczki masłem.
2. Pozostałe grudki rozcieramy palcami.
3. Krótko zagniatamy ciasto na stolnicy, aż składniki się połączą i formujemy w kulę.
4. Schładzamy w lodówce ok. 30 min.
5. Rozwałkowujemy na wielkość spodu + brzegu formy do tarty.
6. Przekładamy do formy, dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta.
7. Nakłuwamy widelcem po całości.
8. Przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypujemy fasolą, grochem itp., aby spód się nie wybrzuszał, a boki nie opadły w czasie pieczenia.
9. Pieczemy ok. 10 min w temp. 200 st.C.
10. Zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze ok. 5 min.
11. Wyciągamy i odstawiamy do czasu, aż nadzienie będzie gotowe.
Masa serowa:
1. Sery żółte ścieramy na drobnej tarce, łączymy z twarogiem i przecisniętymi przez praskę ziemniakami.
2. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
3. Oddzielamy żółtka od białek.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
5. Delikatnie ale dokładnie łączymy pianę z białek z masą serową.
6. Przekładamy całość na podpieczony wcześniej kruchy spód.
7. Wyrównujemy górę i smarujemy ją żółtkiem, aby zrumieniła się na złoty kolor.
8. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180st.C
9. Podajemy bez dodatków lub z ulubionym dipem lub jako dodatek np. do wędlin, mięs.
Smacznego!
Siekamy masło z żółtkami, mąką i szczyptą soli. |
Grudki rozcieramy palcami. |
Zagniatamy ciasto z kulę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. |
Wylepiamy ciastem formę. |
Nakłuwamy widelcem. |
Obciążamy np. fasolą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. |
Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze ok. 5 min. |
Wyciagamy z piekarnika i odstawiamy do czasu, aż nadzienie będzie gotowe. |
Sery żółte ścieramy na drobnej tarce. |
Do startych serów ( lub sera, jeśli używamy tylko 1 rodzaju ) dodajemy twaróg, przecisnięte przez praskę ziemniaki i przyprawy. |
Mieszamy wszystko razem, aż składniki się polączą. |
Ubijamy pianę z białek... |
...aż będzie sztywna ( tzn. po odwróceniu naczynia nie wyleci nam na głowę :) ). |
Łączymy pianę z białek z masą serową. |
Przekładamy masę na podpieczony wczesniej spód. |
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy ok. 40 min w 180 st.C. |
Podajemy na gorąco lub na zimno. |
Smacznego :) ! |
Pozdrawiam!
Tartę serową robię często ale w takim wykonaniu jescze nie jadłam. Podoba mi się ten przepis!
OdpowiedzUsuń