Ostatnie dni spędziłam na przedsesyjnej nauce, więc na kucharzenie nie było czasu. Na szczęście teraz zapowiada mi się trochę więcej czasu wolnego, więc mam nadzieję sobie więcej pokucharzyć.
Gulasz mięsny - to jedna z potraw, które przygotowałam na Noworoczną Ucztę w gronie rodziny. Wszystkim bardzo smakował i dolewkom nie było końca:). Zgodnie z obietnicą dodaję na bloga przepis na gulasz. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu równie bardzo jak mojej rodzinie i znajomym, którzy mieli już okazję go jeść:)
Przepis, który podaję jest podstawowy i uniwersalny, więc każdy może go wzbogacać i zmieniać wedlug swojego smaku.
Gulasz jest gęsty, sycący i dobrze rozgrzewa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.
SKŁADNIKI:
- ok. 1,5 kg dowolnego mięsa ( ja użyłam wieprzowego - łopatki i karczku, ale może być też coś innego np. drób, baranina czy dziczyzna , z tym że trzeba wtedy pamiętać o odpowiedniej dla danego gatunku obróbce i przyprawach, mamy też dowolność ilu rodajów mięs użyć, jakich części tuszek i jak je łączyć - może być tylko z 1 rodzaju i 1 części, z 1 rodzaju i 2 różnych części tuszki- jak mój, lub wedlug swojej kombinacji)
- ok. 0,5 kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka średnich ziemniaków
- 1 papryka
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- przyprawy: sól, pieprz,
- smalec lub olej do smażenia
- 1l wody
warianty:
1) zamiast ziemniaków możemy dodać zacierki lub inne kluseczki, zrobione w wersji mini
2) paprykę możemy dodać w innej ilości i uzyć np. 3 różnokolorowych papryk
3) możemy wzbogacić gulasz innymi, ulubionymi dodatkami np. pieczarkami, pomidorami, cukinią, itp.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych kości, chrząstek, itp. , płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 cm.
2. Cebulę myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy drobno. Czosnek myjemy, obieramy, płuczemy.
3. Pokrojone mięso oprószamy delikatnie mąką.
4. Na patelni rozgrzewamy smalec/olej, wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 min, często mieszając, żeby wszystkie kawałki podsmażaly się równo.
5. Dodajemy cebulę i jeszcze podsmażamy ok. 10 min z cebulą, aż cebula się zeszkli, a mięso w całości dobrze obsamży.
6. Przekładamy mięso z cebulą do dużego garnka, dodajemy zakłotkę, czosnek, paprykę mieloną i zalewamy ok. 1 l zimnej wody, delikatnie solimy.
Zakłócenie : ok. 1/2 szklanki wody mieszamy z 2-3 łyzkami mąki. Hartujemy i dodajemy do gulaszu.
8. Dusimy pod przyryciem na małym ogienku ok. 1godz 30min.
9. Ziemniaki myjemy, obieramy, oczkujemy, płuczemy, kroimy w kostkę 1 cm.
10. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę.
11. Dodjemy do gulasz ziemniaki, paprykę i ewentualnie inne składniki
jakie chcemy dodać. Doprawiamy do smaku.
12. Gotujemy jeszcze ok. 20 min, na małym ogienku pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
13. Podajemy na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Smacznego!
Wybieramy ulubione mięsko... |
... i kroimy w kostkę. |
Pokrojone w kostkę oprószamy mąką. |
Cebulę obieramy... |
...i drobno siekamy. |
Mięso podsmażamy. |
Dodajemy cebulkę. |
Podsmażamy całość. |
Dodajemy zahartowaną zakłotkę z mąki i wody. |
Dodajemy sproszkowaną paprykę... |
...i mieszamy. |
Teraz gulasz musi się poddusić... |
Po 1 godz 30min wygląda właśnie tak. |
Dodajemy ziemniaki... |
...paprykę i ewentualnie inne dodatki oraz przyprawy. |
Po ok. 20 min gulasz jest gotowy. |
Lubię gulasz z karkówki. Często robię podobny do Twojego
OdpowiedzUsuń