czwartek, 30 stycznia 2014

26. PRZEPIS NR 15 - CIASTO CZEKOLADOWE

26. PRZEPIS NR 15 - CIASTO CZEKOLADOWE


Zgodnie z obietnicą dodaję kolejny noworoczny przepis - tym razem na ciasto, jakim uraczyłam moich dziadków w Nowy Rok.
Przepis własciwie powstał na poczekaniu, szukałam w kilku książkach czegoś ciekawego, a jednocześnie szybkiego i niewymagającego dodatkowych zakupów( nie łatwo o otwarty sklep 1 stycznia... :) ).
W końcu w jednej gazecie trafiłam na ciekawy przepis na smaczne i niewymagające ciasto czekoladowe. Oczywiście jak to zawsze u mnie zarzekłam się, że zrobię wszystko tak jak w przepisie, ale w efekcie zaczęłam tak zmieniać i kombinować,że z oryginału mało zostało. Koniec końców moje pokombinowane ciacho okazało się być bardzo dobre w smaku i dziadkowie dopominali się o dokładkę :).
Kilka dni potem znowu upiekłam to ciasto, tym razem na babskie spotkanie z koleżankami. Im również smakowało, zażyczyły sobie przepis, ale z tego co wiem jeszcze żadna nie zdążyła do upiec.
Ja z kolei w poniedziałek po raz 3 zabrałam się za czekoladowe ciasto, ot taki przyjemny relaks od ciągłej nauki do sesji. Po upieczeniu przez kolejne 3 dni zajadałam się nim bez umiaru, tłumacząc każdy kawałek zbawiennym wpływem czekolady i kakao na zdolności mózgu do nauki :)
Czy faktycznie ciasto pomogło mi w tej nauce okaże się w najbliższym czasie na egzaminach :)
Na dzisiaj pozostaje mi tylko liczyć, że owe nieszczęsne egzaminy będą łatwe, a wykute przy konsumpcji ciacha regułki przypomną mi się bez trudu.;)


SKŁADNIKI:
- 100g masła
- 100g  dobrej gatunkowo czekolady( gorzka, mleczna, biała lub dowolne mieszanki np. mleczna z gorzką)
- 3 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- ok. 5-6 łyżek cukru ( w zależności od użytego rodzaju czekolady i gustu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- ok. 6-8 łyżek mleka
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta lub mąka do wysmarowania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 1. Masło stopić w garnuszku, lekko ostudzić.
 2. Czekoladę schłodzić, zetrzeć na tarce.
 3. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i czekoladą.
 4. Jajka ubić z solą, stopniowo dodawać cukier.
 5. Do masy jajecznej dodawać mąkę, wymieszać.
 6. Wlać masło, ponownie wymieszać.
 7. Stopniowo wlewać mleko. Ilość zależy od gęstości ciasta. Gotowe ciasto powinno być dość luźne, lejące.
 8. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką formę napelnić ciastem.
 9. Piec 45- 50 min w 180st. C.
10. Ostudzić i dowolnie udekorować.
Smacznego!


Najpierw topimy tłuszcz...


W tym czasie możemy już zacząć ścierać na drobno czekoladę...


Mieszamy mąkę z proszkiem, kakao i czekoladą.



Wybijamy jaja, dodajemy szczyptę soli...


... i zaczynamy ubijać.


Do ubitych dodajemy stopniowo cukier...

... i ubijamy z cukrem.

Masa jajeczno - cukrowa po ubiciu.

Masę jajeczno- cukrową dodajemy do przesianej wczesniej mąki.

Mieszamy...

Masa po wymieszaniu.

Teraz wlewamy ostudzony tłuszcz...

... i znowu mieszamy, aż tłuszcz połączy się z ciastem.


Na koniec dodajemy stopniowo mleko, tyle ile potrzeba, by ciasto z dość zbitego, stało się bardziej lejące.


Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki- keksówki i wstawiamy do piekarnika.

Tak wygląda po upieczeniu.

 Pozdrawiam!

2 komentarze: