środa, 26 marca 2014

29. PRZEPIS NR 18 - SMAŻONE BANANY PANIEROWANE W OKRUCHACH CZERSTWEGO CIASTA

29. PRZEPIS NR 18 - SMAŻONE BANANY PANIEROWANE W OKRUCHACH CZERSTWEGO CIASTA



Chyba w każdym domu od czasu do czasu zostają resztki czegoś, których szkoda wyrzucać. U nas zostało w tym tygodniu ciasto drożdżowe, które zrobiło się czerstwe. Zastanawiałam się więc co z nim zrobić i  stwierdziłam, że część zmielę na drobno i zostawię sobie do " produkcji" nowego ciasta albo bajaderek a pozostałą część użyję do jakiegoś deseru, a że mamy akurat w domu dużo bananów, postanowiłam właśnie banany wykorzystać.
Wymyśliłam, że opanieruję je w okruchach czerstwego ciasta i usmażę. Choć nie przepadam za bananami smak zaskoczył mnie pozytywnie.
Deser jest kaloryczny i nie najzdrowszy, ale zjedzony od czasu do czasu, nie zaszkodzi :)

Składniki: ( na 2 porcje)
1 banan
sok z cytryny
50g czerstwego ciasta lub ciastek - może być każdy rodzaj, ważne by było suche, tzn. bez nadzienia, owoców itp. ( tak jak do bajaderek)
1 jajko
szczypta soli
2-4 łyżki mleka
olej, oliwa lub masło klarowane do smażenia
cukier puder/ ulubiony sos/ jogurt/ śmietana/konfitury lub coś innego jako dodatek 

Sposób przygotowania:
 1. Banana myjemy, obieramy, płuczemy i odcinamy końce z obu stron.
 2. Przecinamy go na pół, a każdą połówkę jeszcze przez środek, tak by powstały cztery części.
 3. Dokładnie skrapiamy banana sokiem z cytryny i odkładamy na bok do czasu panierowania.
 4. Czerstwe ciasto lub ciastka mielimy w blenderze na okruszki, w zależności od upodobania możemy zostawić większe okruszki ( tak jak ja zostawiłam, na zdj.) lub zmielić na miazgę.
 5. Dodajemy jajko, szczyptę soli i mieszamy.
 6. W zależności od potrzeb dolewamy po łyżce mleka, pamiętając, że ciasto powinno być na tyle gęste, by podczas panierowania, nie zsuwało się z banana.
( jeśli jednak wlejemy za dużo mleka i ciasto będzie nam spadać z owoca, możemy delikatnie odcisnąć je w dłoni z nadmiaru płynu i ponownie panierować)
 7. Panierujemy kawałki banana w okruchowej panierce, dociskając ją, tak by cały kawałek był dokładnie pokryty panierką.
 8. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
 9. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
10. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane ulubionym sosem( np. czekoladowym) , śmietaną, jogurtem lub z konfiturami.
Smacznego!


Banana przecinamy na 4 części i skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozcieramy w blenderze.

Możemy zostawić większe okruchy, tak jak ja zrobiłam, lub rozetrzeć ciasto na miazgę.

Wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli.

Mieszamy...

Doleamy po trochu mleka, uważając by nie rozrzedzić za bardzo ciasta.

Panierujemy banany pomagając sobie w dociskaniu panierki łyżką lub rękami. ( na tym zdj. widać, że przesadziłam trochę z ilością mleka, bo wlewałam " na oko", dlatego warto dolewać mleko po łyżce, stopniowo, żeby nie trzeba było potem odsączać okruchów)

Smażymy banany z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego!

Pozdrawiam!

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, ale ja oczywiście polałabym ten deser gruba warstwą czekolady! Jestem od niej wręcz uzależniona. Często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i tam zawsze znajdę pomysła na czekoladowe łakocie.

    OdpowiedzUsuń