środa, 18 września 2013

7.PRZEPIS NR 3 - DIETETYCZNY PASZTET DROBIOWO-WARZYWNY

7. PRZEPIS NR 3 -  DIETETYCZNY PASZTET DROBIOWO-WARZYWNY


Pomysł na pasztet przyszedł po tym, jak po długich poszukiwaniach idealnego przepisu czyli niskokalorycznego, lekkiego i delikatnego w smaku, ale jednocześnie równie smacznego jak tłuste tradycyjne domowe pasztety nie znalazłam nigdzie dobrego przepisu. Mój pasztet jest banalnie prosty w wykonaniu, w miarę tani , szybki i co najważniejsze wcale nie wymaga posiadania maszynki do mielenia mięsa. Smak jaki robię jest podstawowy i każdy  może go urozmaicić na swój gust dodając do masy np. przecier pomidorowy i suszone pomidory, ziarna pieprzu, ulubione zioła, oliwki itp. Bez obaw możecie się nim delektować, gdyż ma naprawdę mało kcal.

SKŁADNIKI:
-ok.0,5 kg mięsa z piersi kurczaka lub indyka
-ok.0,5 kg warzyw korzeniowych:
(do tego na zdj. dodałam 2 średnie pietruszki, 1 srednią marchewkę, 1/2 dużego selera, 2 średnie cebule)
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu
-1 jajko
-przyprawy: sól, pieprz, inne przyprawy i zioła np. szczypta gałki muszkatałowej
-ewentualnie inne dodatki np. oliwki, przecier pomidorowy, orzechy itp.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso płuczemy, oczyszczamy z kości, scięgien, więzadeł itp.
2. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ok. 2 liscie laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu.
4. Warzywa (razem z czosnkiem) myjemy, obieramy, płuczemy, przekładamy do drugiego garnka.
5. Zalewamy wodą i po dodaniu ziela angielskiego, pieprzu i lisci laurowych gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.(można przekroić warzywa na pół, żeby szybciej sie ugotowały, ale nie polecam krojenia na kawałki, ponieważ większa powierzchnia będzie narażona na straty wit. i skł. min.).
6. Odcedzamy i studzimy zarówno ugotowane mięso jak i warzywa.
7. Kroimy mięso i warzywa na kawałki, przekładamy do miksera.
8. Dodajemy jajko, przyprawiamy do smaku i miksujemy na gładki krem.(jeśli masa jest zbyt gesta, można dodać trochę wywaru z warzyw, ale trzeba uważać- jak dodamy za dużo pasztet będzie wodnisty,a powinien mieć konsystencję taką jak masa mięsna mielona na pulpety)
9. Ewentualnie dodajemy inne składniki i mieszamy razem z masą.
10. Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Na górze kładziemy liście laurowe z wywarów, lekko je dociskając.
12. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. ok. 1 godz. w 175st.C.
13. Jest gotowy, kiedy boki odchodzą od formy a całość jest lekko zrumieniona.
Smacznego!





























1 komentarz:

  1. Pyszny pasztecik, poczęstowałam rodzinkę i też im smakuje. Nawet tym, którzy nie są na diecie. Smaczny , łatwy w przygotowaniu (blender!!!) i zdrowy. Jednym słowem - ma wszystko!!!!
    Pozdrawiam serdecznie Anna K.

    OdpowiedzUsuń