środa, 25 września 2013

8.PRZEPIS NR 4 - ZUPA Z DYNI

8. PRZEPIS NR 4 - ZUPA Z DYNI:

Sezon na dynie w pełni, więc wiele osób wprowadza je do jesiennego menu. Zastanawiając się co ugotować z dyni, często wybieramy zupy i dobrze, bo są zdrowe, sycace, rozgrzewają w chłodny dzień i w dodatku, jeśli zadbamy o odpowiednie przygotowanie nie tuczą. Choć różnych przepisów na takie zupy jest mnóstwo, zdecydowałam się tym razem ugotować zupę na swój sposób. Oto moj sposob na zupę dyniową:

SKŁADNIKI:
1 dynia ( moja po obraniu miała ok.500g)
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
ziele angielski, liśćie laurowe, pieprz ziarnisty
przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub plasterki w zależności od upodobań.  Czosnek obieramy i płuczemy.
2. Dynię myjemy, obieramy, płuczemy, usuwamy z niej pestki ( przydadzą się później)  i kroimy w 1cm kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dynię i warzywa. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zrumienią i nabiorą aromatu.
4. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy ok. 1l wody.
5. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liscie laurowe.
6. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
7. Zestawiamy z ognia. Przecadzamy wywar do innego garnka, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, a całą resztę czyli dynię i warzywa rozdrabniamy w malakserze na krem.*
8. Rozprowadzamy krem wywarem, aż uzyskamy pożądaną przez nas gęstośc zupy.
9. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym chili.
10. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 5min. na małym ogniu.
11. Pestki pozostałe z wydrążonej dyni prażymy na złoty kolor na suchej patelni.
12. Podajemy zupę , posypując po górze pestkami dyni.
13. Oprócz pestek dyni, jako dodatkek do zupy polecam grzanki ( na zdj.), groszek ptysiowy lub paluszki z ciasta francuskiego lub drożdżowego.
Smacznego!
*jeśli ktoś lubi w zupie mieć kawałki warzyw i dyni, można zmiksować tylko część warzyw, dodać papkę do reszty wywaru z  kawałkami warzyw i dyni, a nastepnie zagotować- osobiście wolę tę wersję zupy  z kawałkami warzyw  i dyni od zupy kremu, więc zupa na zdj. jest właśnie taka.













2 komentarze: