wtorek, 21 stycznia 2014

25. PRZEPIS NR 14 - GULASZ MIĘSNY.

25. PRZEPIS NR 14 - GULASZ MIĘSNY.


Ostatnie dni spędziłam na przedsesyjnej nauce, więc na kucharzenie nie było czasu. Na szczęście teraz zapowiada mi się trochę więcej czasu wolnego, więc mam nadzieję sobie więcej pokucharzyć.
Gulasz mięsny -  to jedna z potraw, które przygotowałam na Noworoczną Ucztę w gronie rodziny. Wszystkim bardzo smakował i dolewkom nie było końca:). Zgodnie z obietnicą dodaję na bloga przepis na gulasz. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu równie bardzo jak mojej rodzinie i znajomym, którzy mieli już okazję go jeść:)
Przepis, który podaję jest podstawowy i uniwersalny, więc każdy może go wzbogacać i zmieniać wedlug swojego smaku.
Gulasz jest gęsty, sycący i dobrze rozgrzewa - w sam raz na chłodny zimowy dzień.

SKŁADNIKI:
-  ok. 1,5 kg dowolnego mięsa ( ja użyłam wieprzowego -  łopatki i karczku, ale może być też coś innego np. drób, baranina czy dziczyzna , z tym że trzeba wtedy pamiętać o odpowiedniej dla danego gatunku obróbce i przyprawach, mamy też dowolność ilu rodajów mięs użyć, jakich części tuszek i jak je łączyć - może być tylko z 1 rodzaju i 1 części, z 1 rodzaju i 2 różnych części tuszki- jak mój, lub wedlug swojej kombinacji)
- ok. 0,5 kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka średnich ziemniaków
- 1 papryka
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- przyprawy: sól, pieprz,
- smalec lub olej do smażenia
-  1l wody

warianty:
1)  zamiast ziemniaków możemy dodać zacierki lub inne kluseczki, zrobione w wersji mini
2) paprykę możemy dodać w innej ilości i uzyć np. 3 różnokolorowych papryk
3) możemy wzbogacić gulasz innymi, ulubionymi dodatkami np. pieczarkami, pomidorami, cukinią, itp.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych kości, chrząstek, itp. , płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2 cm.
2. Cebulę myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy drobno. Czosnek myjemy, obieramy, płuczemy.
3. Pokrojone mięso oprószamy delikatnie mąką.
4. Na patelni rozgrzewamy smalec/olej, wrzucamy mięso i smażymy ok. 10 min, często mieszając, żeby wszystkie kawałki podsmażaly się równo.
5. Dodajemy cebulę i jeszcze podsmażamy ok. 10 min z cebulą, aż cebula się zeszkli, a mięso w całości dobrze obsamży.
6. Przekładamy mięso z cebulą do dużego garnka, dodajemy zakłotkę, czosnek, paprykę mieloną i zalewamy ok. 1 l zimnej wody, delikatnie solimy.
Zakłócenie : ok. 1/2 szklanki wody mieszamy z 2-3 łyzkami mąki. Hartujemy i dodajemy do gulaszu.
8. Dusimy pod przyryciem na małym ogienku ok. 1godz 30min.
9. Ziemniaki myjemy, obieramy, oczkujemy, płuczemy, kroimy w kostkę 1 cm.
10. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę.
11. Dodjemy do gulasz ziemniaki, paprykę i ewentualnie inne składniki
jakie chcemy dodać. Doprawiamy do smaku.
12. Gotujemy jeszcze ok. 20 min, na małym ogienku pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
13. Podajemy na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Smacznego!

Wybieramy ulubione mięsko...
... i kroimy w kostkę.

Pokrojone w kostkę oprószamy mąką.

Cebulę obieramy...

...i drobno siekamy.
Mięso podsmażamy.

Dodajemy cebulkę.

Podsmażamy całość.

Dodajemy zahartowaną zakłotkę z mąki i wody.

Dodajemy sproszkowaną paprykę...

...i mieszamy.

Teraz gulasz musi się poddusić...

Po 1 godz 30min wygląda właśnie tak.

Dodajemy ziemniaki...

...paprykę i ewentualnie inne dodatki oraz przyprawy.

Po ok. 20 min gulasz jest gotowy.




Pozdrawiam!

1 komentarz: